Paralleller mellan föräldraskap och ledarskap saknas inte, däremot är det inte samma sak och olikheterna är säkert minst lika många som likheterna. I helgen blev jag varse att jag kan bli bättre på aktivt lyssnande, en kompetens som jag håller högt i arbetslivet, även privat.
En ambulans hade stannat på gatan utanför vårt hus. Min 6 åring följde varje rörelse mycket uppmärksamt. ”Den kom därifrån, det var två personer som kom ut, båda kom ut från framdörrarna – faktum är att de sedan gick ditåt…”
Min telefon låg en bit bort, jag hade lyft blicken från tidningen, jag såg henne i ögonen. Ögon fyllda av engagemang och nyfikenheten. Vi spekulerade tillsammans i säkert 5 minuter, minuter som jag skulle vilja tatuera in nånstans. Stunder man inte vill glömma: intensiv kontakt, absolut närvaro, en bekymrad och fokuserad uppsyn – en liten rynka i pannan. Det kändes som guld i all sin enkelhet och anspråklöshet. Jag var en aktiv lyssnare. Sen rusade allt vidare.
När vi lyckas lyssna aktivt ökar kvaliteten i de interaktioner och samtal vi har. Beskrivningar av komponenterna i det aktiva lyssnandet finns det gott om, jag gillar den här, utan inbördes prioritering:
- Visa uppmärksamhet: När någon talar, ge dem din fulla uppmärksamhet. Lämna undan distraktioner som mobiltelefoner och fokusera på talaren.
- Ögonkontakt: Håll ögonkontakt (utan att stirra). Det visar att du är engagerad och intresserad av vad den andra personen säger.
- Nicka och ge bekräftelser: Små tecken som att nicka och säga ”mm-hmm” eller ”jag förstår” kan visa att du följer med i samtalet.
- Ställ frågor: Visa att du verkligen lyssnar genom att ställa relevanta och öppna följdfrågor. Det hjälper till att fördjupa samtalet och visar att du är intresserad.
- Parafrasera: Upprepa det du har hört med egna ord för att säkerställa att du har förstått rätt. Till exempel, ”Så vad du säger eller menar är att…”
- Empati: Försök att förstå och känna med den som talar. Sätt dig in i deras situation, ”gå runt bordet” mentalt och visa att du bryr dig.
- Avstå från att avbryta: Låt talaren avsluta sina tankar innan du svarar. Det visar respekt och att du värderar deras åsikter.
Det här vet man ju, man kan enkelt föreställa sig hur motsatsen skulle bli, erfarenheter finnes. Som vanligt behöver man dock påminnas, även om det man redan vet, i alla fall jag.
Livet snurrar på i snabb takt, tid är ofta en bristvara, såklart är det värt att höja och försöka maximera kvaliteten på de möjligheter som ges:
- Som ledare med sin medarbetare
- Som kollega
- Som leverantör till sin kund
- Som förälder med sitt barn
- Som barn till sin förälder
- Som partner
Tänk, ett verktyg för att kunna höja kvaliteten på stunderna med alla de viktiga medmänniskorna – vilken guldgruva! Jag ska göra mitt bästa för att lyssna aktivt i fler sammanhang framöver – helgens guldstund blev en ögonöppnare. Dags att hålla snattran mer och lyssna aktivt!