Tydligt mumbojumbo

-”Banan upptejpad med silvertejp säljs för 10 miljoner”.

Ja jag klickade. Ja det stämde. Läste senare att köparen åt upp den. Konsten ger och konsten tar. Vi gräver inte vidare i det.

 

Det intressanta var att jag strax efter läste rubriken ”Stjärnorna rasar mot banan”.

Rimligt tänkte jag. Jag känner också saker inför bananen och tejpen. Samhörighet.

Men det var inte bananen. Det var banan.

Stjärnorna rasade mot hur slalombanan stakats ut av motståndarnas tränare. Jag känner nåt, men mindre, för det. Samhörigheten lägre.

 

Missförstånd kan vara både kul och dråpliga. De kan också skapa mindre kaos. Jag har varit med som både avsändare och mottagare av tydlig och otydlig information. Att inte säga något kan också vara tydligt eller otydligt. Vi sänder hela tiden liksom. Hur vi än vänder oss… osv.

 

Vad gör vi för att det ska bli tydligt då?

Nedan är en dekokt av egna och andras, ibland dyrköpta, erfarenheter:

  • Välj kommunikationskanal med omsorg. Ju känsligare och viktigare information desto mer personlig och visuell kanal. Passar det verkligen med ett mail? Hur lång tid skulle det ta att ringa runt? Skillnaden mellan att höra hur det tas emot och kunna justera jmf med tiden man ev sparar i första läget.
  • Känn din målgrupp/publik – tänk igenom vem eller vilka du kommunicerar till, finns det något i den informationen som kan hjälpa till i planering eller formulering?
  • Tydlighet, enkelhet och struktur – hur vi formulerar oss spelar roll. Gärna punktlistor. Men ju mer komplex information, desto rikare innehåll krävs sannolikt. Låt logiken styra. Ta hjälp av någon du litar på som får korrläsa innan utskick. Fyra ögon är mycket bättre än två.
  • Bekräftelse och återkoppling– förmedlar du informationen framför en grupp kan kanske följdfrågor ställas direkt. Men en mailadress och ett tfn nummer med en öppning om att ”höra av sig om man undrar ngt” är bättre än inget om du väljer andra kanaler.

Det luriga är att gör man det bra, kan man verkligen vinnaförtroende, stärka kulturen och ge ett avtryck. En ledningsgrupp kan bygga sitt varumärke, en känsla av professionalism och noggrannhet. Jag har varit med om så fina exempel på det, sköra känsliga situationer där kommunikation och personligt bemötande prioriterats. Omsorgen om kommunikationen märks. Det är direkt stärkande för alla inblandade!

 

Slarvar man eller träffar fel är det så nesligt att första intrycket inte går att göra ogjort. Det går såklart att lappa och laga, men det blir inte alls lika bra som det hade kunnat bli. Något går förlorat i det första intrycket, förtroenden kan brytas, relationer och interna varumärken få sig ordentliga törnar. Innehållet i det man framför kan ibland vara av slaget att det oavsett förberedelser blir jobbigt och trist, men gör avsändaren jobbet får den betalt för det ändå rätt ofta. Åtminstone med lite distans till tillfället.

 

Det är som en ”6 poängsmatch” i fotboll eller nån annan ligasport där en seger är värd 3 poäng. Ligger du 3 poäng efter den du möter blir matchen liksom dubbelt värd, antingen är du efter matchen 6 poäng bakom, eller så är du ikapp den framför. Matchen blir värd 6 poäng trots att endast 3 poäng står på spel.

Vi ska spela de viktiga bollarna på banan med omsorg!